Netanyahu îl sfidează pe Joe Biden  și refuză dialogul. „Sunt foarte îngrijorat”

de: Dumitrescu Andrei
29 03. 2023

Benjamin Netanyahu a respins apelul lui Joe Biden de a „renunța” la propunerea de revizuire a sistemului judiciar, care a dus la proteste masive în Israel, premierul israelian răspunzând că nu ia decizii în funcție de presiunile din străinătate.

Netanyahu a amânat luni propunerea după ce un număr mare de oameni au ieșit în stradă. Casa Albă a sugerat inițial că Netanyahu ar trebui să caute un compromis, dar președintele american a mers mai departe când a răspuns marți la întrebările reporterilor. „Sper să renunțe la ea”, a spus Biden.

„Ca mulți susținători puternici ai Israelului, sunt foarte îngrijorat. Ei nu pot continua pe acest drum, iar eu am cam precizat acest lucru”, a declarat Biden reporterilor în timpul unei vizite în Carolina de Nord.

„Să sperăm că premierul Netanyahu va acționa într-un mod în care va încerca să ajungă la un compromis autentic, dar asta rămâne de văzut”, a spus Biden, adăugând că nu ia în considerare invitarea liderului israelian la Casa Albă, cel puțin „nu pe termen scurt”. Anterior, ambasadorul SUA în Israel, Tom Nides, a declarat pentru un post de radio local că se așteaptă ca Netanyahu să fie invitat „imediat ce programele lor vor putea fi coordonate”.

Netanyahu a emis rapid o declarație în replică: „Israelul este o țară suverană care își ia deciziile prin voința poporului său și nu pe baza presiunilor din străinătate, inclusiv din partea celor mai buni prieteni.

Îl cunosc pe președintele Biden de peste 40 de ani și apreciez angajamentul său de lungă durată față de Israel”, a declarat Netanyahu. El a afirmat că alianța dintre Israel și SUA este de nezdruncinat „și depășește întotdeauna dezacordurile ocazionale dintre noi”.

„Administrația mea se angajează să consolideze democrația prin restabilirea echilibrului adecvat între cele trei ramuri ale guvernului, pe care ne străduim să îl realizăm printr-un consens larg”.

Primele întâlniri pe fondul crizei

Marți seară, guvernul din Israel și partidele de opoziție au avut o primă întâlnire pe tema propunerilor privind sistemul judiciar. „După aproximativ o oră și jumătate, întâlnirea, care a avut loc într-un spirit pozitiv, s-a încheiat”, a declarat biroul președintelui Isaac Herzog.

Întâlnirea are loc pe fondul unor scene de haos în politica israeliană, cu întrebări legate de faptul că Yoav Gallant, ministrul apărării demis de Netanyahu, refuză să demisioneze și cu îngrijorări legate de faptul că premierul ar fi putut promite prea mult politicienilor de extremă dreapta în schimbul unui acord menit să înăbușe manifestațiile la nivel național.

Netanyahu l-a demis pe Gallant pentru că a rupt rândurile și a cerut în mod deschis oprirea revizuirii. Cu toate acestea, adjuncții lui Gallant au declarat că acesta va rămâne în funcție, afirmând că nu a fost niciodată notificat în mod oficial. Purtătorii de cuvânt ai lui Netanyahu și ai partidului său, Likud, nu au făcut niciun comentariu imediat.

Pe fondul unei intensificări a protestelor, Netanyahu a anunțat luni, într-un discurs, o amânare a propunerilor sale, spunând că vrea timp pentru a căuta un compromis cu adversarii politici. Măsura a liniștit temporar furia care clocotea, iar principalul sindicat și-a suspendat greva după discursul său, iar marți, pe străzile israeliene a fost în mare parte liniște.

Discursul a pus capăt unei zile tensionate, în care spitalele, universitățile, porturile maritime și aeroportul internațional au fost închise în semn de protest față de modificările judiciare, pe care mulți le consideră o diminuare a puterii judecătorilor de a trage guvernul la răspundere. La sfârșitul zilei, susținătorii guvernului au atacat echipe de televiziune și persoane arabe.